Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Χαρτονομίσματα αφιερωμένα στα Ψαρά

     Τα ελληνικά νομίσματα και τραπεζογραμμάτια από την αρχή της δημιουργίας  του Ελληνικού κράτους και μέχρι την κατάργηση της δραχμής το 2002 υπήρξαν πάντοτε καλαίσθητα.  Ίσως το γνωστότερο ελληνικό νόμισμα , η τελευταία Δραχμή που κόπηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος έχει άμεση σχέση με τα Ψαρά,  καθώς  επάνω του είναι χαραγμένη η κεφαλή του μεγάλου Ψαριανού μπουρλοτιέρη Κ. Κανάρη και στην άλλη όψη ένα από τα πλοία του 1821, μια κορβέτα. Αλλά δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν  δυο χαρτονομίσματα  που το ελληνικό κράτος τα αφιέρωσε στην Δόξα των Ψαρών και τους Ψαριανούς. Αυτά θα σας παρουσιάσω σήμερα .

    Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, έγιναν δύο νομισματικές μεταρρυθμίσεις έτσι, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει και πάλι ένα σταθερό νόμισμα. Τον Νοέμβριο του 1944 µε την πρώτη μετακατοχική νομισματική µμεταρρύθμιση η παλιά και υποτιμημένη δραχµή αντικαταστήθηκε µε µια νέα µε ισοτιμία που ορίστηκε σε 50.000.000.000 παλιές δραχµές για κάθε μία νέα.

     Το πρώτο είναι ένα εκατόδραχμο του 1944. Στην μια πλευρά φέρει την προτομή του Κανάρη και ένα φλεγόμενο πυρπολικό. Ενώ από την άλλη η Δόξα των Ψαρών κοιτάζει στο βάθος την Μαύρη Ράχη που υψώνετε και μελετά τα λαμπρά παλικάρια των Ψαρών καταγράφοντάς τα στο αιώνιο βιβλίο της δόξας και της ιστορίας. Πρόκειται πραγματικά για ένα υπέροχο καλλιτεχνικά χαρτονόμισμα.



        Το δεύτερο ανήκει στην ίδια σειρά του 1944 και είναι ένα εικοσάδραχμο. Στην μια πλευρά φέρει την κεφαλή του Δία ενώ στην άλλη τον πίνακα του Νικόλαου Γύζη «Η Δόξα των Ψαρών».



      Παρατηρώντας αυτά τα χαρτονομίσματα κανείς απορεί για το πόσο άχαρα και μη ελληνικά είναι τα σύγχρονα τραπεζογραμμάτια του Ευρώ.


Ανδρέας Μ. Καραγιώργης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου