Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Τα Ψαριανά εκθέματα στο Μουσείο Μπενάκη


     Για το Μουσείο Μπενάκη ότι και να πεις είναι λίγο. Ίσως έτσι θα έπρεπε να είναι και να λειτουργούν όλα τα μουσεία της χώρας μας. Στο κτήριο της οδού Κούμπαρη 1 το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί μια μόνιμη έκθεση όπου ο καθένας μπορεί να δει το μεγαλείο του Ελληνικού πολιτισμού να εξελίσσεται από τα Προϊστορικά χρόνια μέχρι και την σύγχρονη εποχή. Εκθέματα από κάθε περίοδο της Ελλάδος. Και ανάμεσα τους ,στον τελευταίο όροφο , δυο εκθέματα με Ψαριανό ενδιαφέρον. Το σπαθί του Κανάρη και ένας λαϊκός πίνακας με την Καταστροφή των Ψαρών. Και στο τμήμα με τις παραδοσιακές φορεσιές μια Ψαριανή γυναικεία φορεσιά. Σήμερα θα σας παρουσιάσω τα δυο πρώτα καθώς για την Ψαριανή φορεσιά ετοιμάζω μια άλλη ανάρτηση. 

Η προθήκη όπου βρίσκεται και ο πίνακα και το σπαθί του Κανάρη
μαζί με το τηλεσκόπιο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας
 και τη πυξίδα του Ανδρέα Μιαούλη.

    Το πρώτο είναι το σπαθί του μεγάλου Κωσταντή Κανάρη. Μια ναυτική σπάθα που τον συντρόφεψε σε ολόκληρο των αγώνα. Ένα υπέροχο σπαθί απλό και απέριττο όπως θα ταίριαζε σε έναν ψαριανό αγωνιστή. Επάνω στον χειροφυλακτήρα διακρίνουμε χαραγμένο έναν σταυρό και ανορθόγραφα την φράση «νήσος ψαρόν». Το περίτεχνο θηκάρι του είναι ασημένιο με κόκκινο βελούδο. Στολισμένο με διακριτικά χαραγμένο φυτικό διάκοσμο και έναν σταυρό ενώ αναγράφεται και η φράση «νίκη λαμπρά». Το σπαθί δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη ο Ιωάννης Σερπιέρης.


     Το άλλο έκθεμα είναι ένας πίνακας του Ολοκαυτώματος των Ψαρών ζωγραφισμένος λίγο μετά την Καταστροφή από έναν λαϊκό ζωγράφο επ’ ονόματι Νικόλαο Α. Κουτσοδόντη (πιθανότατα Ψαριανό). Ο δημιουργός έχει απεικονίσει τα Ψαρρά όπως μπορούσε να τα φέρει στην μνήμη του για αυτό και το σχήμα του νησιού δεν είναι τέλειο. Επάνω αναγράφονται διάφορες τοποθεσίες αλλά κυρίως ονόματα εξωκκλησιών. Στο βόρειο άκρο δίπλα στον κάβο Μαρκάκη σημειώνει την φράση «προδοσία Κότας» παρασυρόμενος από τον μύθο που θέλει τα Ψαρρά να έπεσαν από την προδοσία του Μακεδόνα Κότα. Στον χάρτη ζωγραφίζει και όλες της ντάπιες των Ψαριανών να ρίχνουν φωτιά. Στο Παλιόκαστρο γίνετε η ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης. Το νησί είναι περικυκλωμένο από δεκάδες πλοία μικρά και μεγάλα που φέρουν την τουρκική σημαία. Δυτικά της εκκλησία του Αγίου Νικολάου όπου έχει ζωγραφίσει διακρίνουμε ένα πλοίο με γαλλική σημαία και μια βάρκα επίσης με γαλλική σημαία να μεταφέρει πρόσφυγες στο πλοίο. Είναι μια αναφορά στο γαλλικό πλοίο « Ίσις» όπου έσωσε 156 Ψαριανούς κατά το Ολοκαύτωμα. Τέλος στο κάτω μέρος διαβάζουμε «Η ΠΥΡΠΟΛΗΣΙΣ ΤΩΝ ΨΑΡΡΩΝ 1824 ΙΟΥΝΙΟΥ 21 ΕΡΓΟ Ν.Α.ΚΟΥΤΣΟΔΟΝΤΗ»


(Πιέστε τις εικόνες για μεγέθυνση)

A.M.Καραγιώργης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου