Σεμπέκ με Γραικοθωμάνικη σημαία |
Όπως πολλές φορές έχω τονίσει η καταστροφή των αρχείων των Ψαρών κατά την άλωση του νησιού το 1824 δυσκολεύει αφάνταστα τον ερευνητή. Παρόλα αυτά υπάρχουν άλλες πηγές που μπορούν να μας δώσουν πρωτογενή γνώση. Μια τέτοια πηγή γνώσης είναι η βάση δεδομένων «Αμφιτρίτη». Προϊόν πολυετούς έρευνας από μια ομάδα πανεπιστημιακών του Ιονίου Πανεπιστήμιου σε συνεργασία με ξένους συναδέλφους τους σε αρχεία 16 πόλεων, Κωνσταντινούπολη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Αργοστόλι, Βενετία, Μεσίνα, Παλέρμο, Νάπολη, Φλωρεντία, Λιβόρνο, Γένοβα, Μασσαλία, Λονδίνο και Άμστερνταμ. Η συγκομιδή ήταν πάνω από 20.000 εγγραφές ελληνικών και ξένων πλοίων σε έξι γλώσσες, ελληνικά, οθωμανικά, ιταλικά, γαλλικά, αγγλικά και ολλανδικά, και το τελικό προϊόν υπήρξε η Αμφιτρίτη, μια ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων από 15.000 εγγραφές ελληνικών πλοίων, με ενοποιημένη όλη αυτήν την πληροφόρηση στα ελληνικά, πάνω στην οποία στηρίχτηκε και η έκδοση του βιβλίου «Ναυτιλιακή Ιστορία των Ελλήνων 1700-1821» των εκδόσεων Κέδρος σε επιμέλεια Τζελίνας Χαρλάυτη και Κατερίνας Παπακωνσταντίνου. Το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να εμβαθύνει την γνώση του.
H Ναυαρχίδα των Ψαρών "Λεωνίδας" |
Άλλες πληροφορίες που αντλούμε είναι σχετικά με τα ταξίδια των πλοίων. Βλέπουμε πως οι ψαριανοί ένωναν με τα πλοία τους την ανατολική μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο με την Δυτική Μεσόγειο και την Βόρεια Ευρώπη. Στα αρχεία του Άμστερνταμ συναντάμε αρκετά ταξίδια Ψαριανών πλοίων προς το λιμάνι αυτό. Άλλο ένα αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι βλέπουμε αρκετές φορές ως λιμάνι αφετηρίας τα Ψαρά. Γεγονός που δείχνει ότι τα Ψαρά αποτελούσαν κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου, κυρίως σιτηρών .
Τέλος λαμβάνουμε πληροφορίες για τα πλοία ,τους τύπους , τα πληρώματα, τον εξοπλισμό και την εξέλιξη τους. Τα πλοία είναι σακολέβες , μπρίκια και κυρίως πολάκες. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνονται με το όνομα «Άγιος Νικόλαος». Είναι τα ιδία καράβια που παραμονές της Επανάστασης θα τους δοθούν αρχαιοελληνικά ονόματα.
Επίσης ενδιαφέρον είναι και η εξέλιξη των ναυτικών οικογενειών. Βλέπουμε παραδείγματος χάριν τα αδέλφια Μαμούνη, Νικολής, Δημήτρης και Ανδρέας, να ταξιδεύουν αρχικά με την σακολέβα τους Άγιος Νικόλαος στα 1796 . Έπειτα ο Νικολής Μαμούνης χτίζει μια τριίστια πολάκα που ονομάζει και πάλι Άγιος Νικόλαος στα 1805 και την ταξιδεύει τόσο εκείνος όσο και ο γιος του Κυριάκος. Ενώ ο αδελφός του Ανδρέας χτίζει το 1809 την Νάβα "Ποσειδών".
Πολάκα Άγιος Νικόλαος, Αntoin Roux |
Για όποιον θέλει να ερευνήσει στα link θα βρείτε:
Ανδρέας M. Καραγιώργης