Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Μια παράξενη Ψαριανή σημαία ( ; )

 
 Πέρα από την γνωστή Ψαριανή σημαία της Επανάστασης του 1821,  που έχω περιγράψει --> εδώ , υπάρχει μια η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνιση της ως σημαία των Ψαρών. Χρησιμοποιείτε κυρίως στο ίντερνετ σε άρθρα για τα Ψαρά και πρόσφατα από το πρατήριο καυσίμων των Ψαρών για να κοσμήσει στην πρόσοψή του. Είναι όμως πραγματικά σημαία των Ψαρών; Η αλήθεια είναι ότι ανήκει στα «Ψαρά» αλλα όχι το νησί. Είναι η σημαία του θωρηκτού «Ψαρά» που πήρε το όνομα του για να τιμηθεί το νησί και η προσφορά του στον απελευθερωτικό αγώνα. 
     Πρόκειται για μια σημαία στα ίδια χρώματα με την Ψαριανή, κόκκινο και λευκό. Όμως τα σύμβολα είναι ενωμένα σε μια σύνθεση στο κέντρο πατώντας πάνω σε μία ανεστραμμένη προς τα πάνω ημισέληνο ενώ απουσιάζει και το άστρο. Αναγράφονται οι λέξεις «Ελευθερία ή Θάνατος» εκατέρωθεν της σύνθεσης καθώς και η λέξη Ψαρά όχι όμως στην κορυφή του σταυρού όπως στην κανονική σημαία των Ψαρών.
     Δεν γνωρίζουμε από ποιόν επινοήθηκε η συγκεκριμένη σημαία, όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι αρκετά μεταγενέστερη από την Επανάσταση. Αφενός γιατί δεν αναφέρετε σε καμιά πηγή της περιόδου της επανάστασης ούτε έχει διασωθεί , αφετέρου δεν έχει καμία ομοιότητα , πέρα της χρήσεις ίδιων συμβόλων, ούτε με τις σημαίες της Ύδρας και των Σπετσών, αλλά ούτε με της διασωθείσες Ψαριανές σημαίες. (βλ. άρθ. για ψαριανή σημαία -> εδώ
     Παρόλα αυτά παραμένει μια ηρωική σημαία καθώς το Θωρηκτό Ψαρά συμμετείχε σε όλες της ηρωικές ναυμαχίες του ελληνοτουρκικό πολέμου του 1897 και των Βαλκανικών πολέμων. Προσωπικά πιστεύω ότι η χρήση της ως υποκατάστατο της Ψαριανής σημαίας είναι λάθος και θα πρέπει να αποφεύγετε.
Η σημαία του θωρηκτού "Ψαρά" όπου ανέμιζε στο ιστίο του σε κάθε επιχείρηση.



Και λίγα λόγια για το θωρηκτό «Ψαρά»


 
το Θ/Κ ΨΑΡΑ σε καρτ ποστάλ εποχής
 Το Β.Π. Θ/Κ ΨΑΡΑ / 02 ναυπηγήθηκε μετά από παραγγελία της Ελληνικής Κυβέρνησης μεταξύ 1888-1890 στη Χάβρη με σχέδια και μελέτες του Γάλλου ναυάρχου Ντυπόν στα ναυπηγεία Forges et Chantiers de la Mediterranée της Γκρανβίλ. Ιδίου τύπου αδελφά πλοία ήταν τα Β.Π. Θ/Κ ΥΔΡΑ και ΣΠΕΤΣΑΙ.Ο Διοικητής (Πλοίαρχος Κ. Σαχτούρης και κατόπιν ο Υποναύαρχος Γ. Σταματέλλου) της Θωρηκτής Μοίρας είχε έδρα του το Θωρηκτό Ψαρά.
     Στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 συμμετείχε με κυβερνήτη τον Ψαριανό Αντιναύαρχο Κ. Χατζηκυριάκο.
     Το 1899 αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στη Μασσαλία στις εκδηλώσεις για την επέτειο της ιδρύσεώς της. Στην συνέχεια εκπροσώπησε την Ελλάδα στις εορτές της στέψης του Εδουάρδου Ζ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και στη συνέχεια πραγματοποίησε περιοδεία στη Βόρεια Θάλασσα και στη Βαλτική Θάλασσα.
     Συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912–1913) με Κυβερνήτη τον Πλοίαρχο Α. Μιαούλη, όπου και έλαβε μέρος στη ναυμαχία της Έλλης και στη ναυμαχία της Λήμνου.
     Στη συνέχεια για μακρύ χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκε σαν Σχολή Ναυτοδιόπων στον Πόρο. Εκποιήθηκε και διαλύθηκε το 1932.

Ανδρέας Μ. Καραγιώργης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου