Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Τα σύμβολα της Ψαριανής σημαίας

 Για το τι συμβολίζουν οι παραστάσεις επάνω στην σημαία των Ψαρών υπάρχουν δυο απόψεις. Η αληθινή και ή ρομαντική. 
     Η αλήθεια είναι ότι και αυτά έχουν να κάνουν με την Φιλική εταιρία και τον Τεκτονισμό όπου πάνω στα πρότυπά του οργανώθηκε . Στην ουσία αποτελούν περιζώματα των επικεφαλής Υδραίων , Σπετσιωτών και Ψαριανών που μυήθηκαν στην Φιλική εταιρία. Και με την κήρυξη της επανάστασης τα χρησιμοποίησαν ως λάβαρα της επανάστασης. Οι διαφορές έγκειται στην διαφορά βαθμού μύησης του καθένα. Η μυστικότητα όμως που περιβάλει τον Τεκτονισμό ίσως να μην μας επιτρέψει ποτέ να μάθουμε τι πραγματικά συμβολίζουν. Για αυτό ας σταθούμε στην ρομαντική πλευρά των συμβολισμών.
Η σημαία του Κ. Κανάρη
     Αρχικά τα χρώματα. Λευκό για την αγνότητα του αγώνα και κόκκινο για την θυσία. Το ίδιο , τον ποταμό αίματος για την θυσία συμβολίζει και η κόκκινη ταινία που περιβάλλει την σημαία. Στο κέντρο ο κόκκινος σταυρός σύμβολο της Χριστιανοσύνης όπου πατά και συνθλίβει την ημισέληνο και το άστρο, σύμβολα της οθωμανικής σημαίας. Δεξιά του ένα δόρυ για την δύναμη του αγώνα. Και Αριστερά μια άγκυρα , συμβολίζοντας την ναυτική δύναμη του νησιού . Επάνω της τυλιγμένο ένα πράσινο φίδι, σύμβολο του αιώνιου εχθρού. Πράσινο είναι το ιερό χρώμα των μουσουλμάνων. Επάνω ένα περιστέρι δαγκώνει την γλώσσα του φιδιού. Συμβολίζοντας την άνωθεν Θείας βοήθεια στον αγώνα. Την σύνθεση ολοκληρώνει ο όρκος των Ψαριανών για «Ελευθερία ή θάνατο» και το όνομα του νησιού «ΨΑΡΡΑ». Αν και το όνομα του νησιού δεν υπήρχε  σε όλες τις σημαίες.
Διασωθείσα Ψαριανή σημαία
 της Επανάστασης  
   Διαφορές εντοπίζουμε  από καπετάνιο σε καπετάνιο . Όλες όμως εντοπίζονται στα χρώματα των συμβόλων. Π.χ. στην σημαία που διασώζεται στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο η άγκυρα είναι κόκκινη ενώ στην σημαία  του Κ. Κανάρη, που διασώζεται στην Ερέτρια, είναι μαύρη. Ομοίως υπαρχή χρωματική διαφορά και στην ημισέληνο κλπ. Πάντα όμως χρησιμοποιούνται τα ίδια σύμβολα, στην ίδια διάταξη. 

Ανδρέας Μ. Καραγιώργης
Ψαριανή σημαία που διασώθηκε και φυλάσσετε στο Εθνικό & Ιστορικό  Μουσείο

1 σχόλιο: