Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Μια γελοιογραφία για τον Παπανικολή

    Η 27 του Μάη είναι μια επέτειος ξεχασμένη μεν αλλά σημαντικότατη δε. Είναι η μέρα που το 1821 ο Ψαριανός Δημήτρης Παπανικολής χάρισε την πρώτη λαμπρά κατά θάλασσα νίκη  των Ελλήνων, ανατινάζοντας στην Ερεσό της Λέσβου τούρκικο δίκροτο 88 πυροβόλων. Μια νίκη που αναπτέρωσε το ηθικό των αγωνιζόμενων Ελλήνων και έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα του Παπανικολή στο πάνθεον των ηρώων.
   Με αφορμή αυτό ο γνωστός σκιτσογράφος Γήσης Παπαγεωργίου έφτιαξε με χιούμορ, φαντασία και υψηλό επίπεδο πνεύματος μια γελοιογραφία. Την οποία διαδικτυακά δημοσίευσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας στην σελίδα του και σας παραθέτω και εγώ.

Και λίγα λόγια για τον δημιουργό.
    
   Ο Γήσης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και είναι απόστρατος Πλοίαρχος τον Πολεμικού Ναυτικού. Το 1981 παραιτήθηκε από το Π.Ν. και για ένα διάστημα 12 περίπου χρόνων ασχολήθηκε με τη γελοιογραφία σε συνεργασία με την εφημερίδα "Η Πρώτη" και στη συνέχεια με το "Βήμα", την "Ελευθεροτυπία" "Τα Νέα" και διάφορα αθηναϊκά περιοδικά.
   Η γνωριμία του με τους πέτρινους φάρους το 1980 - 1981 ως διοικητής της Φαρικής Βάσης τον οδηγησε να συγκεντρώσει στοιχεία και πληροφορίες για την ιστορία του ελληνικού φαρικού δικτύου και σχεδιάζοντας τους πέτρινους επιτηρούμενους φάρους, προχώρησε στην αρχική έκδοση "Οι ελληνικοί πέτρινοι φάροι" το 1996. Τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησε το "Ελλάς! Χάρηκα!", ευθυμογραφική αντιμετώπιση της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας και ακολούθησαν στο ίδιο πνεύμα τα "Ελλάς! Χάσαμε! και Ολυμπιακοί! Δώκαμε...". Παράλληλα ολοκλήρωσε την έρευνα και τη σχεδίαση των στολών του Πολεμικού Ναυτικού από την εποχή τον Καποδίστρια μέχρι σήμερα και το 1998 κυκλοφόρησε το λεύκωμα "Στολές του Πολεμικού Ναυτικού". Ακολούθησαν τα λευκώματα "Έλληνες γελοιογράφοι του 20ού αιώνα" το 1999 και το 2000 "Ο μεγάλος θίασος".
Από την εργασία του γύρω από τους ελληνικούς φάρους προέκυψε η δημιουργία μόνιμης αντίστοιχης έκθεσης στο φάρο της Γαύδου, που αναστηλώθηκε πρόσφατα.
Από το 2000 ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα και τη σχεδίαση της ελληνικής παραδοσιακής ενδυμασίας.


Ανδρέας Μ Καραγιώργης 


Πηγές

http://www.elinis.gr